keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Nilkkasukat

Olen monta kertaa törmännyt blogeissa sekä muualla sosiaalisessa mediassa nilkkamittaisiin villasukkiin. Ne ovat näyttäneet niin kivoilta, että on monta kertaa houkuttanut tehdä sellaiset myös.
Jotenkin se on aina vain jäänyt, tykkään pitkävartisista villasukista itse sekä sukka näyttää jotenkin hassulta neulottaessa jos varsi on lyhyt. Lisäksi olen miettinyt, että mahtaakoo sukka pysyä miten hyvin jalassa jos varsi on kovin lyhyt.

Nyt kuitenkin päätin ns.välityönä tehdä aivot narikkaan sukat, eli perussukat mutta nilkkasukka mittaisina. Langaksi valikoitu Novitan 7veljestä raitalangoista sininen lanka ja varteen tuli 20kerrosta 1oikein, 1nurin joustinta. Kantapään tein tavallisen vahvistetun jälleen, ja siinä 24kerrosta. 

Sukista tuli ihan hauskan näköiset ja ainakin näin jonkun aikaa jalassa oltua on tuntunut pysyvän jalassakin. Kaipa se tarpeeksi pitkä kantalappu auttaa siinäkin asiaa.

Kantapäästä tulikin mieleen, että satuin katsomaan youtubesta novitan videoita miten he neuvovat, että kantapää tehdään. Totesin sitten, että olen koko ajan ns. tehnyt sen väärin. Tai siis nostan nurjalla kerroksella sen ensimmäisen silmukan niinkuin neuloisin sen oikein, eli otan sen vasemmalta oikealle ja novitan videossa se nostetaan oikealta vasemmalle. En tiedä vaikuttaako se käytännössä mitään mutta hauska huomata miten eri tavalla tuonkin voi tehdä. Olen alussa, kun sukkia opetellut tekemään lukenut vain kirjallisista ohjeista, että nosta ensimmäinen silmukka. Ja olen sitten opetellut tekemään sen omalla tavallani. Tosin kävi ilmi facebookin voihan villasukka-ryhmässä myös, että vastaavasti joillain on ongelmia myös tehdä langankierto. Moni kyselee miksi he eivät saa twist or not-sukkamallissa vartta kiertymään niinkuin muut vaikka tekevät aivan ohjeen mukaan. Lopulta käynyt ilmi, että tekevät langankierron jotenkin ns.väärin ja siksi varsi ei kierry niinkuin kuuluu. Mutta tämäkin on hyvä esimerkki siitä miten ihminen voi monta vuotta olla kutonut ja tehdä juuri esim. kantapään omalla tavallaan mikä toimii mutta sitten yhtäkkiä käykin ilmi, että siinä on yksi asia tehty ns. väärin. Kutomisessa on yllättävän paljon asioita mitä pitää oikeesti osata, jotta saa täydellisen työn tehtyä.
Olen itse kutonut jo useamman vuoden ja vieläkin vähän väliä tulee opittua uutta. Ehkä se on yksi asia miksi jaksankin kutoa, uuden oppiminen pitää huolen ettei käy tylsäksi.

Nilkkasukat
Lanka: Novita 7veljestä raitalanka
Puikot:3,5mm koivuiset
Langan menekki: -79g
Koko: 40
Varressa 20kerrosta joustinneuletta.


2 kommenttia: