lauantai 22. lokakuuta 2016

Neuletyön laadusta ja hinnasta

Usein näkee sosiaalisessa mediassa puhuttavan neuleiden hinnoista. Miten neuleista pitäisi pyytää korkeampaa hintaa ja myös kaikkien olla valmiita/kykeneviä se maksamaan. Koska neuletyö on jotenkin automaattisesti arvokkaampi, koska se on käsin tehty. Huolimatta sen laadusta.

Olen lapsellemme ostanut muutamat muiden tekemät villasukat ja näissä olen kiinnittänyt nyt huomiota todella siihen laatuun. Aina neuleohjeissa sanotaan, että muistakaa tarkistaa se neuletiheys. Kehoitetaan tekemään niitä mallitilkkuja, jotta työstä tulee oikean kokoinen ja se toimii niinkuin sen kuuluu toimia. Toiset näistä tässä tekstissä esittelemistäni sukista on ostettu muualta ja on tehty 4-säikeisestä sukkalangasta. Myyjä kehui, että on niin hyvä malli että menee vielä yksivuotiaanakin lapselle. Pesun jälkeen sukkia katsottuani en yhtään epäile tätä asiaa. Näistä kun näkee, että neulottu liian isolla puikkokoolla, kun tainnut olla kiire saada neuleita myyntiin.
Toiset näistä on itse tekemäni ja ne on tehty novitan nalle langasta 3mm puikoilla. En sano olevani mikään ammattilainen neulomisessa mutta kyllä näissä sukissa huomaa sen laatueron, kun on neulottu oikean kokoisilla puikoilla omaan käsialaan nähden kyseisellä langalla. 

Mielelläni ostaisin kotimaisilta käsityöyrittäjiltä neuleita, varsinkin nyt kun oma käsityöaika on niin kortilla. Mutta täytyy sanoa, että omasta mielestäni tuoteesta on törkeää pyytää isoja summia rahaa vaikka se olisi kuinka tehty käsin, jos sen laatu ei ole hyvä. Pelkkä käsintehty ei merkitse laatua eikä sitä, että sitä kannattaa ostaa. Jos näkee myynnissä villasukat, joista jo myyntitiskillä menee pohjasta sormet läpi, kun neulottu liian isoilla puikoilla niin tietäähän sen, etteivät sellaiset käytössä kestä.

Vauvojen neuleissa, erityisesti sukissa on kuitenkin se, etteivät ne joudu samanlaiselle kovalle kulutukselle kuin aikuisen sukat. Eli reikiä yms ei tule samalla tavalla. Näissäkin silti korostuu se oikea neuletiheys eli se oikea puikkokoko juuri sen takia, että joustin menettää joustavuutensa liian isoilla puikoilla tehdessä. Ja liian pieni puikkokoko taas saa aikaan sen, että neulepinta on täyttä peltiä. Itsehän olen taas paraskin saarnaamaan niistä mallitilkuista, sillä olen tainnut elämäni aikana peräti kaksi vai kolme tehdä niitä. Itselläni on kuitenkin sattunut käymään tuuri, että neuleiden suosituspuikkokoko täsmää ja voin yleensä tehdä suoraan vyötteessä ilmoitetulla puikkokoolla. Mutta varsinkin jos tekee myyntiin pitäisi mielestäni olla vielä tarkempi puikkokoon kanssa. Koska onhan se nyt noloa, että kerran pestyt sukat eivät palaudu käyttökuntoon. Tässä blogipostauksessa esitellyt sukat ovat pesty samaan aikaan ja molemmat suht uudet. Pesty villapesuaineella 30asteessa villapesuohjelmalla. Eli ei voi johdu myöskään pesuohjelmasta tai langan merkistä.

Mitä mieletä te lukijat olette, mitä on sopivaa pyytää käsintehdystä neuleesta hintaa? Oletteko valmiit maksamaan vain, koska käsintehty vai vaaditteko myös jotain muita asioita ostamaltanne tuotteelta? Miten paljon ihmiset ylipäätänsä ostaa markkinoilta yms käsintehtyjä neuleita? Myyttekö itse sattumoisin neuleita vai miten? Mistä teidän mielestä huomaa, että tuote on laadukas? 

Nämä tosiaan minun itse tekemät.  Nämä tosiaan muualta ostetut.

17 kommenttia:

 1. Apua, minkä näköiseksi mennyt noi sukat! Totta kai pitää saada rahoille vastinetta, ei ole järkeä maksaa "paljon" vain koska ne on käsin tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa huomata, että muutkin ovat tätä mieltä :) Niin monesti tuntunut ihmiset puhuvan siihen malliin, että se käsin tehty asia on aina niin arvokas, että pitäisi maksaa kunnolla, huolimatta laadusta.

   Poista
 2. Moikka. Itse neulon villasukkia ja olen täysin perfektionisti kun sukkia myyn. Laitan asiakkaalle vain sukat jotka itsekin laittaisin jalkaan. Jos asiakas on tyytymätön keksimme ratkaisuja yhdessä, esim uuden työn tekeminen, vanhan korjaus tai rahojen palautus :) tuosta työstä pyytäisn rahat takaisin, itse en kehtaisi edes myydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on hyvän kuuloinen suhtautuminen myyntiin. Aina puhutaan, että alhaiset hinnat syövät käsityön arvostusta ja tuhoaa myyntiä muilta. Pakko sanoa, että nämä sukat nostivat todella korkeaksi oman kynnyksen ostaa muiden tekemiä töitä. Eli kyllä pitäisi myös puhua siitä miten huonosti tehdyn työn myyminen syö myös käsityön arvostusta. Nämäkin sukat, kun on ns. Ammattilaiselta ostetut eli tietää tasan tarkkaan mitä tekee.

   Poista
 3. Moikka. Itse neulon villasukkia ja olen täysin perfektionisti kun sukkia myyn. Laitan asiakkaalle vain sukat jotka itsekin laittaisin jalkaan. Jos asiakas on tyytymätön keksimme ratkaisuja yhdessä, esim uuden työn tekeminen, vanhan korjaus tai rahojen palautus :) tuosta työstä pyytäisn rahat takaisin, itse en kehtaisi edes myydä.

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus! Valitettavan usein näkee, että ihmiset joiden ei pitäisi neuloa käsitöitä myyntiin tekevät sitä kuitenkin. Itse olen aina järjettömän kriittinen omissa töissäni vaikka sisimmässäni tiedän, että työni olisivat jopa myyntikelpoisia.

  Tuollainen, että myydään ns. kakkoslaatuista käsityötä syö ihmisten käsitystä siitä mikä hyvin tehdyssä käsityössä maksaa. En osta muiden tekemiä käsitöitä ihan jo siksi, että osaan itse tehdä ne, mutta jos ostaisin niin vaatisin sitä laatua mistä myös maksan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja sepä se, kun kuka vaan on oikeutettu myymään tuotteitaan jos niitä haluaa myydä, ei ymmärretä sitä että se laatu on myös tärkeää. Somessa kauhistellaan halpoja hintoja käsitöissä eikä kertaakaan ole näkynyt keskustelussa laatu-näkökulmaa tuotavan esiin. Kaikki tuntuvat olettavan töiden olevan automaattisesti priimaa, kun on myynnissä ja onhan se väärin myydä priimaa halvalla.

   Itse osaan myös tehdä mutta juuri tämä, kun aikaa ei ole on helpompi ostaa muiden tekemiä. Ja tällä hetkellä mielummin ostan ne tehdasvalmisteiset sukat missä on valitettavasti akryylia, kuin tälläiset käsintehdyt. Ne tehdasvalmisteiset ovat ainakin olleet laadukkaat.

   Poista
 5. Onko nuo toiset muka junasukat? Niin täysin muotonsa mennettäneet sukat. Toivottavasti et kovin kalliilla ostanut. Laitas Heltsu mulle osoitteesi sähkpostilla. Laitetaan pienelle pieni paketti matkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo junasukat ne oli ennen ku laitto jalkaan :'D aivan käsittämätöntä, että miten elannokseen neuleita myyvä voi myydä tuollaista laatua olevia neuleita. Ja ei noi kovin kalliit olleet, ihan tarpeeksi kalliit kuitenkin varsinkin, kun elää näillä kelan tuilla. Ja aws, oot ihana <3 Laitan kohta :)

   Poista
 6. Pelkkä käsintehty ei koskaan ole tae minkään tuotteen laadusta tai käytettävyydestä. Koska monet neulovat, varsinkin villasukkia, yli oman tarpeen, niin saattaa herätä ajatus siitä, että laitetaanpa ylimääräiset myyntiin.

  Kun villasukille on jonkin verran kysyntää, niin tekijöiden oman työn kontrolli ei aina ole samalla tasolla. Mikä on laadukasta?
  Syntyykö laatu pelkästään siitä, että on käsintehtyä? Mielestäni ei.

  Laatu, käyttötuotteessa, joksi villasukatkin mielletään, syntyy monen tekijän summasta:
  1. materiaalin laadusta. Aika utopistista kuvitella, että kiinasta tilatusta keinokuitulangasta voisi saada aikaiseksi yhtä laadukkaan tuotteen kuin hyvälaatuisesta luonnonmateriaalista. Langan käsitteyt, kehräystekniikasta väreihin vaihtelevat melko paljon.
  2. työn laadusta. Esim. juuri liian löyhästi neulottu villasukka ei kestä pesua (jos kestää edes käyttöä). Myös neulojan taitotaso vaikuttaa tuotteeseen todella paljon. Työn viimeistelyn tulee olla hyvin tehtyä (kukapa tykkäisi sukista joiden lankoja ei ole päätelty ja jotka tästä syystä purkeavat het' kättelyssä). Tai tuotteessa on käytetty toisiinsa sopimattomia lankalaatuja yhdessä.
  3. Hinnoittelussa tuee ottaa huomioon sekä materiaalin laatu/ hinta, työn laatu että tuotteen teon ja käytettävyyden vaativuus.

  Itse en ole tehnyt tuotteita myyntiin/ tilauksesta, sillä aikani ei siihen riitä ja toisaalta jos tekisin tilauksesta niin se alkaisi muistuttaa kovin helposti työtä. Silloin neulomisen harrastuksena tuottama ilo saattaisi heikentyä.

  Olen kyllä katsellut minkä tyyppisiä villasukkia on myynnissä erinäisissä myyjäisissä ja kirppareilla, ja aina ei se laatu ja hinta kohtaa millään tasolla. Joskus näkee hyvin ja hyvistä raaka-aineista tehtyjä ällistyttävän edullisesti ja välillä taas todella heikkolaatuisia korkeallakin hinnalla.

  VastaaPoista
 7. Onpa iso ero. Onko molemmilla sama lanka? Vaikuttaa se puikkokoko kyllä valtavasti. Hinnoista en osaa sanoa juuta enkä jaata, kun en myyntiin neulo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole sama lanka, omat sukkani on novitan nallea ja nuo ostetut ovat tosiaan 4-säikeistä "parempaa" lankaa. Myyjä ei kertonut langasta muuta.

   Poista
 8. Onpa iso ero. Onko molemmilla sama lanka? Vaikuttaa se puikkokoko kyllä valtavasti. Hinnoista en osaa sanoa juuta enkä jaata, kun en myyntiin neulo.

  VastaaPoista
 9. Ihan kamalan lörpöiksi menneet nuo ostetut junasukat! :( Itse vaatisin ainakin rahat takaisin noiden tekijältä, kun ovat yhden pesun jälkeen lähestulkoon käyttökelvottomat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo saan ne pysymään ylhäällä, kun jäbäl on useammat housut päällekkäin ja noiden päälle tulee vielä sukkastopit.. eli eivät tosiaan kyllä ihan aja asiaansa. Jos on noi vaan jalassa niin varpaat meinaa tulla paikotellen läpi kokonaan. Aivan järkyttävän surkeaa laatua ja vieläpä ammattilaiselta!

   Poista
 10. Joopasejoo! Mie oon ainaki 20v paasannu tuosta neuleiden hinnoittelusta, että: Miten voi joku pyytää lähes messinkiä neuleistaan joiden laatu on mitä sattuu. Se on kaksi jos ei kolmekin eri asiaa VILLASUKKA JA VILLASUKKA JA VILLASUKKA. Ja vaikka ois kuinka laadukas lanka ni jos se neulotaan väärän kokoisilla puikoilla ni sutta tulee takuulla. Onhan se tietty neulojalle lisäliksaa kun löyhää päästelee menemään isoilla puikoilla ni lankaa menee vähemmän ja saa paremman hinnan työlleen. Ja sit nuo lankavyötteiden puikkosuositukset: Italialaisissa langoissa on järestään liian suuri puikkokoko. Sen olen lankaliikkeen omistajan kanssa todennut useampaann kertaan. Mie teen AINA, kun ostan lankaa, mistä en aiemmin ole neulonut, mallitilkun, pesen sen koneessa ja katson mitä neulokselle tapahtuu. Juuri tämän takia en ikinä viimeistele töitäni suihkuttamalla, kuivattamalla harson alla tai pingottamalla tai venyttelemällä tai vanuttelemalla, sillä siinä huijataan neuleen saajaa, koska se neule näyttää oikealta vasta sitten kun se on eka kerran pesty. Tälläisella mallitilkun neulomisella osaan sitten sanoa langasta kuin langasta, paljonko laitan silmukoita esim puseron helmaan jne. Osaan ottaa huomioon langan käyttäytymisen OIKEASSA KÄYTÖSSÄ, ja osaan valita oikean puikkokoon. Noissakin sinun valkoisissa sukissa olisi pitänyt neuloa paaaaaaaljon tiukempaa ja napakampaa. Olis kyllä kivaa tietää mitä lankaa tuo on. Minun tyttäreni neuloi Lanett-langasta lapselleen puseron ja se pusero "kasvoi" eka pesussa ainakin kaksi numeroa. Sanoinkin hänelle, kun lankaa hypistelin käsissäni, että tää on sen tuntuista että venyy pesussa, tee pienillä puikoilla tiukkaa. No, ei tehnyt ja jälkeen päin sanoi, ettei ota enää tuota lankaa, kun hänellä löysähkö käsiala. Nyt neuloin yhdelle ystäväni lapsenlapselle norjalaismyssyn. Kun aloin tekemään toisenlaista myssyä samasta langasta, kastelin sen valmiina ja elähän mitään. Myssy oheni, lörpähti ja venyi aikuisen kokoon, vaikka oli napakkaa neulottu. Nyt aion ystävälleni ilmoittaa, että nakkaa vesilintua sillä norjalaisella jos käy pesussa huonosti. teen ilmatteks uuden ja eri langasta. Tässä oli kyse tutusta langasta, mutta kun tilasin lisää alemyynnistä, niin ihmettelin langan erilaista tuntua ja ohkaisuutta entiseen verrattuna. Jotakin oli tapahtunut tälle langalle, laatu ei ollut samaa kuin aiemmin ostamassani. Sormenpäissä pitää olla silmät kun lankaa valitsee, näköjään.

  VastaaPoista
 11. Minulle on käynyt kahden langan kanssa juuri tuolla tavoin, että neule on muuttanut muotoaan ei toivottavalla tavalla venähtämällä sivusuuntaan. Toinen lanka oli löyhäkierteistä merinovillaa ja toinen silkin ja alpakan sekoitetta. Molemmissa tapauksissa tuo lörpähtäminen oli täydellinen yllätys, eikä muissa neuleissa ole vastaavaa tapahtunut, onneksi. Mutta opikseni olen ottanut... Kannattaisi varmaankin olla neulojaan yhteydessä, saattaahan olla, ettei tiedä, miten tekemänsä neuleet käyttäytyvät. Tuskinpa kukaan tahallaan huonoa laatua tekee, varsinkaan myyntiin. Siinähän sahaa itseään nilkkaan.

  VastaaPoista