perjantai 7. lokakuuta 2016

Kotimainen työ ja sen arvostus

Sain lukea muutama päivä sitten surullisia uutisia, kun törmäsin facebookissa Lankakauppa Vihreä Vyyhdin lopetusilmoitukseen. Kyseinen liike on ollut sellainen mistä monta kertaa luin netistä ja ajattelin aina, että tuonne kun pääsen käymään. Äitini ollessa jo huonossa kunnossa, olin Helsingissä käymässä ja olimme ajelulla ja muistin tämän lankakaupan. Äitini innostui ajatuksesta, että mennään katsomaan se, kun lähellä kuitenkin oli. Sisään mentyämme oli liikkeessä ihanan lämminhenkinen tunnelma ja aivan ihania tuotteita tarjolla. Myyjä huikkasi yläkerrasta meille tervehdyksen ja pyysi ilmoittamaan jos apua tarvitsemme. Saimme tutustua rauhassa lankoihin ja sieltä tulikin ostettua sitten joitain pieniä ihanuuksia. Kyseinen liike uusi nettikauppansakkin joku aika sitten ja sieltä olen ehtinyt aiemmin vain kerran tilata. Keväällä voitin sinne lahjakortin mitä suunnittelin säästäväni siihen, kun ehdin neuloa enemmän niin tilaisin sitten jotain. No lopetuspäätöksen myötä lahjakortinkin käytölle tuli kiire. Heidän sivuilleen pääset tästä: klik

Tämä uutinen sai jälleen miettimään nykyisen suomen tilannetta. Neulemaailmassa on jo useamman vuoden puhuttu siitä, että itsetehdyistä tuotteista ei saa sitä hintaa mitä kuuluisi. Että neuletöitä ei arvosteta. Vaaditaan, että kaikkien pitäisi pystyä maksamaan villasukkaparista se 50e parhaimmillaan ja haukutaan pystyyn jos toinen toteaa, että ei vain yksinkertaisesti ole varaa ja parempi varmaan sitten tyytyä kaupan tehdasvalmisteisiin neuleisiin. 
Itse neulojana tiedän oikeasti miten kauan menee tehdä se työ. Sekä minkä hintaisia ne langat ovat. Ja miten ne verot pitäisi maksaa ja jos myy esim ihan liiketiloissa tuotteitaan niin sekin maksaa. Tiedän myös, että yksinkertaisesti ei ole varaa maksaa vaatekappaleesta tuollaista summaa. 
Samaan aikaan neulojien tästä raivotessa, tilaavat he langat ulkomailta. Koska sieltä saa halvemmalla. Ymmärrän tämänkin toisaalta. Mutta jotenkin tuntuu tekopyhälle vaatia sitä arvostusta omalle tuotteelle ja kun kerta se arvostus ei näy muuta kuin rahana jos samaan aikaan neulojat eivät arvosta kotimaista työtä niin, että tukisivat niitä lankakauppiaita myös täällä. Tämän ei ole tarkoitus olla hyökkäys ketään vastaan ja kukin toimii niinkuin parhaaksi näkee.
Mielestäni on vain todella surullista kuulla näitä lopetusuutisia ja samaan aikaan lukea miten ihmiset eivät arvosta kotimaista työtä.

Itse henkilökohtaisesti voin kertoa, että olen testin vuoksi tilannut kerran karnaluksista. Siellä oli sellaista lankaa, mitä en ole suomesta mistään löytänyt ja olihan se nyt edullista. Paketti tuli kahdessa päivässä, mikä sekin mielestäni oli todella nopeaa. Verrattuna esimerkiksi adlibrikseen, jolta saan paketit n.2-3viikon kuluessa. Karnaluksista olivat saaneet puikotkin pakattua niin hyvin, että tulivat ehjänä perille. Toisin kuin esimerkiksi lankamaailmasta tilatessa. Halvan hinnan huomasi kuitenkin siinä, että en ole eläissäni saanut käsiini niin sotkuisen näköisiä keriä. Ihmiset kritisoivat novitan lankoja roskien yms takia ja nyt oli kyseessä siis austermann step 6-säikeinen yksivärisenä. Kerät täynnä jotain ihmeellisiä roskia. Kerien ulkomuodosta johtuen, en uskaltanut edes laittaa lankoja normisti varastoon odottaamaan käyttöä vaan telkesin ne pakastimeen. Tuli jotenkin olo, että jos sieltä sitten tulee jotain tuholasiakin, kun olivat niin epäsiistit. Todennäköisesti ei edes olisi tullut. Mutta jo se mielikuva riitti ällöttämään näin pahasti. Ja tälläistä oloa ei ole ikinä tullut kotimaisen lankakauppiaiden tuotteiden suhteen. Tämäkin on nyt siis vain mielikuva ja fakta on, että jos jotain ällötyksiä on tullakseen niin niitä voi tulla mistä vain. Tämän kokemuksen jälkeen päätin vain sen, että halpa hinta ei riitä minulle siihen, että tilaisin muualta kuin suomesta. Jatkossakin mielummin tilaan suomalaisilta yrittäjiltä mielummin.

Toivoisin, että myös käsityöihmiset ymmärtäisivät, että me voimme itse vaikuttaa tähän työllisyystilanteeseen ja työn arvostukseen. Meistä itsestähän tämä kaikki lähtee. Kotimaisia lankavalmistajia on oikeasti olemassa, kotimaisia värjäreitä on jne. Kotimaisia lankakauppiaita on, kotimaisia neulojia on. Tukekaamme kaikki jollain tavalla aina kun mahdollista myös kotimaan työllisyyttä ja arvostetaan sitä työtä mitä toinen tekee. 

Pahoittelut jos teksti on kärkäs tai sekava. Teksti on nyt tälläinen ajatuksen virtaa pelkästään ja kirjoitettu hyvin huonosti nukutun yön jälkeen kahvin voimalla, samalla koko ajan jännittäen koska poika herää.

19 kommenttia:

 1. Viisaita ajatuksia, olen aikalailla samaa mieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että tekstistä sai ainakin perusajatuksen selville :) Ja mukava kuulla, että ajattelet samoin :)

   Poista
  2. Kyllä on asiaa taas, adlibriksestä tulee tilattua ja 5-7 päivää on mennyt paketin tulossa ja ilman postimaksuaja ja ne voi maksaa laskulla. Seniorille on nuo kortilla maksut netissä vähän pelottavaa;)

   Poista
  3. Pirjo, olenkin kuullut että adlibriksen toimitusajoissa on todella paljon eroja. Moni hehkuttanut sen toimitusten nopeutta mutta oma kokemukseni on tuo. Olen tilannut sieltä kirjoja ja kaksi kertaa lankaa ja aina sama juttu toimituksen kestossa :/ toivottavasti saat jatkossakin vähintään noin nopeasti paketit :) Ja tiesitkö muuten, että aika monesta muustakin liikkeestä saa tilattua laskulle? Esim neuleunelmia-liikkeestä voi tilata laskulle :)

   Poista
 2. Yhdyn ajatuksiisi.
  Suosin kivijalkakauppoja, jos vain suinkin löydän tarvitsemani. (Voin sanoa, että löydänkin) Kulkiessani käyn lankakaupassa, jos vain jostain sellaiseen matkan varrella törmään. Juu, olen ostanut ulkomailtakin, kokeillakseni jotain erilaista.
  Kotimaisten värjäreiden lankoja ostan myös.
  Viimeinen hankinta on "lähilankaa" naapurikunnasta, sitä hankin lisää varmasti. Ymmärrän toki, ettei kaikilla ole mahdollisuutta hankkia näitä "arvokkaita" lankoja ja ulkomailta saa "halvalla". Mutta sitten on turha valittaa, kun lähikaupat lopettavat ja täältä ei saa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mukava kuulla, että toimit tällä tavalla :) olen täysin samaa mieltä kanssasi!

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Itse käytän lähestulkoon pelkästään Novitan lankoja, laadun ja saatavuuden vuoksi. Laiskana shoppaajana tykkään, että saan ostettua marketista lankaa samalla, kun ostan ruokaakin. Mutta kannatan toki meitä lähellä olevaa lankamyymälää (Menita Espoo), joskus liiankin kanssa eli lähden ostamaan tiettyä merinovillakerää (siis vain yhtä) ja tulen ulos kassillisen kanssa :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin suhtautumisesi ja tuo yhden kerän-ostotaktiikka kuulostaa myös liiankin tutulle :'D

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos! Jäi niin mieltä vaivaamaan meidän keskustelu, että oli pakko purkaa turhautuminen heti, kun koneen sain käteen!

   Poista
 5. Samaa oon miettinyt minäkin. Kyllä niin kummastuttaa tuo akkojen vouhkaaminen Novitan lankojen "huonoudesta" ja kaksinaamaisuudesta miten muka halutaan kannattaa kotimaista lankatehdasta. Samalla istumalla klikataan ulkomaista nettilankakauppaa ja sumeilematta tilataan langat Virosta, sSksasta, Enkusta ja ties mistä, Kiinastakin. Eikö voitais ajatella, että jos Novitassa on moittimista, niin kannatettais sitten suomalaisia LANKAKAUPPOJA ostamalla joko netin kautta tai kivijalkakaupasta. Voin sanoa ihan rehellisesti, että olen yhden ainoan kerran ostanut ulkomailta lankaa, kun tutun lankakauppiaan miniä tilasi Wollmeisea minulle 2 vyyhteä. Ja sentään ostan lankaa vuodessa useita kymmeniä kiloja. Ennätys taisi olla 55kg muuan vuosi sitten. Että olen kyllä yrittänyt lankakauppoja pitää hengissä ja käyn lomareissuillani pari kertaa vuodessa aina paikkakunnan lankatarjonnan läpi. Maanviljelijällä ei ole enempään lomaan mahdollisuutta ja nyt on rahatilannekin sellainen, että kiitän kun olen aikoinaan ostanut paljon lankaa. Nyt on viljelijän rahat loppuneet. Mutta sen vähän mitä ostan ostan suomalaisesta lankakaupasta. Sinulla Heltsu oli tosi hyvä kirjoitus. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huvittavinta tossa novita-vouhotuksessa on ollut se, että kaikki sitkeesti inttää siin et novitan lankojen valmistus on kokonaa lopetettu suomes ja et se on nykyää kokonaa virolaista lankaa ja siksi huonoa. Ja seuraavaa hengenvetoo kertovat ostavansa mm. Viron villaa, koska virosta saa laadukkaampaa lankaa. Jutut menee pahasti ristiin. Ja just toi, et tukisivat sit edes kotimaisia lankakauppoja mutku ei.
   Kiitos sinulle, kun toimit noin ja todella kurja kuulla, että rahatilanteesi on noin huono. Pärjääthän muuten?? Kiitos sinulle sanoistasi ja iloista syksyn jatkoa!

   Poista
  2. Kiitos Heltsu! Pärjään. Ja olen vitsinä aina sanonut jotka kauhistelee mun lankavarastojani, että se tytön appiukko sanoo nyt ja on aina sanonut varoittavasti päätään puistellen, että "she huono aika tulee, pitää säästää". No mie oon säästäny haalimalla lankaa ja nyt on mistä neuloa. ONNEKSI ON LANKAA! eikä tosiaankaan oo Karnaluksista tuotua, ihan on kaikki ostettu oikeista kivijalkakaupoista ja niistä osa netin kautta, mutta Suomesta kaikki. Ja nyt on niin ihanaa minulla, kun jos ehdin jotain tutuille neuloa niin saan omista varastoista kaivaa lankaa ja joka euron saan ittelleni mitä he maksavat neuleistani. Mun ei tarvii vouhkasta että pitää 65e saaja kirjoneulesukista kun langat maksaa. Olen onnellinen jos joku maksaa 15e, kun oma tuntipalkkani omasta työstäni on nyt n. 60cnt. Saattaapi se tänä vuonna mennä maidontuottajan tuntipalkka alle tuonkin. Hyvää ja kaunista syksyä sinullekin pienen poikasi kanssa. Meillä sai viikko sitten nimensä 37. lapsenlapsi Toijalassa, Miklas Elmeri. Pienet on niin ihania, valoa meidän vanhojen elämään tuovia ilopillereitä kaikki.

   Poista
 6. Minäkin olen siirtynyt ostamaan lähes yksinomaan kotimaisten pienvärjärien lankoja laatu- ja työllistämissyistä. Yritän myös nykyään ostaa kivijalkakaupoista. Mieluummin neulon vähemmän ja parempaa, kun minulla on siihen mahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailtava toimintamalli :) Toivottavasti tapasi leviäisi laajemminkin neulojien keskuudessa :)

   Poista
 7. Minä lopetan myös lankakaupan pidon tämän kuun lopussa. Vaikka syy onkin henkilökohtainen, niin päätöksen tekoa ei suinkaan vaikeuttanut tuo asiakkaiden käyttäytyminen. Meillä saatettiin käydä katsomassa väri ja vähän hypistellä langan tuntumaa, mutta lanka tilattiinkin netistä. Tai käytiin ostamassa Karnaluksista. Suurin osa ostaa villasukkalangat marketista tyyliin kolme kerää kympillä ja yritäpä siinä myydä lankaa, joka maksaa jo kerältä sen kympin. Tosin laatu olikin jo ihan muuta kuin markettilankojen.

  Minä ainakin olen oppinut tällä lankakauppiaan tiellä sen, että haluan neuloa sukkani, piponi ja lapaseni sellaisesta langasta, että se kestää käyttöä ja pesua. Siksi mielelläni maksan kerästä vähän enemmän, kun saan niillä muutamilla euroilla vaatteelle kuitenkin käyttöikää ehkä vuosia enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :( mulla olikin sun liikkeen uutiset menny ihan ohi silmien. Olen pahoillani, että säki oot siinä pisteessä, et joudut lopettamaan (oli syy mikä tahansa).
   Ja huh millasia asiakkaita sulla tullut vastaan -.- miten kehtaavatkin toimia noin -.-
   Itse käytän myös markettilankaa mutta iso osa on kyllä varastostani kotimaisilta yrittäjiltä tilattua.
   Ja ymmärrän täysin sun asenteen! Nyt kun neulonta-aikani on rajottunut todella radikaalisti vauvan syntymän jälkeen, olen havahtunut siihen, että sen vähän neulonta-aikani haluan neuloa langasta mikä on laadukasta. On sen valmistaja kuka tahansa niin neuleen on kestettävä pesua ja käyttöä.

   Poista