torstai 25. syyskuuta 2014

Värjäystä

Tänä vuonna on kovasti tuntunut ihmiset innostuneen värjäämään lankoja. Tai sitten niitä vaan näkyy enemmän nyt. Kuitenkin, itse olen joskus yläasteella innostunut kässätunneilla värjäämään paitoja ja pikku hiljaa innostuin samasta ajatuksesta lankojen suhteen.

Värjäyksestä olisi ehkä voinut ottaa ihan kunnolla kuitenkin selvää ennen kuin sitä alkoi kokeilemaan mutta olen niitä, kun oppii vasta kantapään kautta.
Käytin värjäyksessä 7veljestä lankaa: tavallista valkoista sekä viidakko versiosta seepraa sekä Viking Villen valkoista lankaa. Värjäämisessä huomasi näiden kahden langan eron. 7Veikka imi etikan niin hyvin, että hajusta ei meinaa päästä eroon millään ja kuivui myös hitaammin. Viking Ville imi normaalisti etikan, samoin värin ja värjäytyi jotenkin tasaisemmin. Kuivui myös paljon nopeammin.
Kattilani olisi tarvinnut olla isompi ja olla mieluusti vaikka kaksi kattilaa, niin olisi useamman värin tekeminen samaan lankaan ollut helpompaa.

Värjäämiseen käytin Dr.oetker elintarvikeväriä sekä kool aid värejä. Näissäkin oli selkeä ero. Kool aidista tuli paremmat värit ja väri ei lähde kuivanakaan. Yhteen kerään käytin mustaa dr.oetkeria ja väriä lähti märkänä eikä se lopu kuivanakaan. En vielä ole keksinyt mitä sille teen, voiko sille tehdä kenties jotain, että väriä ei päästäisi enää vai miten. Ehkä pitäisi suosiolla pestä vain koko lanka ja katsoa lähteekö väri kokonaan pois silloin.
Yhdet sukat olen vasta ehtinyt tehdä itse värjätyistä langoista, eli en ole ehtinyt kokeilla miten hyvin värit kestävät ja onko värin kestossa jotain eroa siinä millä on värjätty.

Viidakosta tuli kuivana paljon vaaleammat, kuin luulin mutta ei haittaa :) tykkään niistä tälläisenä :)


Tuon verran jäi valmiista sukista lankaa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti