keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Akryylia

Olen neulonut sukkia jo useamman vuoden, mutta tänä vuonna on tuntunut tulleen opittua paljon enemmän aiheesta.

Katselin keväällä kaupoissa Novitan puro batik-lankoja himoiten. Värit olivat ihanat, lanka näytti ihanalta, kun pinta oli niin kiiltävän tasainen, tuntui käteen mukavalta. Katsottuani materiaalin, jätin langat kuitenkin kauppaan. Olivat meinaan akryyli lankoja ja olin jostain joskus kuullut, että akryylilangoilla ei tee mitään. Eivät kuulemma lämmitä, eivätkä kestä. Pikku hiljaa alkoi kesää lähestyttäessä näkyä kuitenkin ryhmissä juuri puro batikista yms akryylilangoista tehtyjä sukkia. Aloin kiinnostumaan asiasta ja keskusteluja käytyäni uskaltauduin lankoja ostamaan.. ja sitten se lähtikin ihan sukasta, koko lankahimo. Varsinkin kun kuulin, että puro batik on kausilanka, eli ei saa enää esimerkiksi talvella. Sittenhän sitä pitikin ostaa kaikkialta mistä sitä sattui löytämään ja nyt sitä sitten riittääkin :D

Neulottuani Puro batikista sukkia, olin aivan myyty. Lanka on sellaista, että jälki on hyvännäköistä vaikka neuloisit vähän epätasaisempaa. Kiilto saa myös valmiin tuotteen näyttämään hyvältä. Ja vaikka väitetään, että akryyli ei lämmitä niin kyllä se lämmittää. Lämpö on vain erilaisempaa, kuin villalla. Hiostavampaa mutta lämmittää kuitenkin.
Isosiskoni saatua toisen lapsen, aloin tutkia vauvalankoja ja totesin niiden olevan usein akryyliä. Aloin sitten miettiä, että jos neuloisi noista akryylilangoista vauvalle peiton. Kysyin tästä Lankamaailmasta myyjältä ja täytyy kyllä sanoa, etten ole ikinä hävennyt niin paljon omaa tietämättömyyttäni. Myyjä vastasi äärettömän töykeään sävyyn, että "laita muovipussi päähäsi, että siltä vauvasta tuntuu jos käärit hänet akryylipeittoon" ja nauru päälle. En sitten kehdannut edes alkaa enempää kysymään miksi sitten vauvalangat usein on nimenomaan akryyliä jne. Enkä tämän jälkeen ole Lankamaailmassa asioinut. Meni aika pahasti maku asiakaspalveluun.

Löysin Turusta sattumalta pienen käsityöliikkeen nimeltä Käsityö-Kaisa. Vähän ahdisti ensin, että kehtaanko alkaa kysymään täällä myyjältä akryylistä ja vauvalangoista. Päätin rohkaistua kuitenkin, eikä kaduta. Myyjä oli aivan ihana, keskusteli kauan asiallisesti ja selitti eri lankamateriaaleista. Neuvoi mitä lankaa kannattaa mihinkin tarkoitukseen käyttää, jotta langat pääsevät oikeuksiinsa ja tuotteen käyttäjä voi myös olla tyytyväinen. Hänen vinkkauksestaan päätin myös asunnottomien yön villasukkakeräykseen tehdä akryylista sukat, jos siellä on joku joka on villalle allerginen niin suuremmalla todennäköisyydellä sitten saisi edes yhdet sukat myös tälläinen henkilö. Toivottavasti on vain hyvän kokoiset sitten..

Olen tehnyt nyt kaikesta huolimatta akryylista unisukkia ihmisille. Jos kerta akryyli itsessään materiaalina ei ole niin kestävää, niin unisukkina luulisi kestävän. Ja sitä paitsi, ei villasukkia muutenkaan ole ikuisiksi tarkoitettu, lisää tehdään sitten jos vanhat menee rikki kerta.

Yllätyin siitä erosta puro batikisissa sekä novitan tivoli-langassa (joka on siis myös akryylia), että puro batik löystyy käytössä mutta tivoli ei tunnu löystyvän. Ajattelin, että löystyminen johtuisi itse materiaalista mutta näin ei ilmeisesti ole vaan, puro batik on ilmeisesti käsitelty jotenkin niin, että ei pysy tiukkana.


Miehelle broken seedia silver softista ja 7veikasta :)

 Äidille kerrosrivinnousu sukat, joissa 7veljestä lankaa sekä silver dreamia, joka on siis akryyliä. 7Veikkaa mukana vahvistamassa ja tuomassa lämpöä.
 Kerrosrivinnousu säärystimet itselle, silver dreamista ja Viking Villestä.
 Isosiskolle broken seedit 7veljestä ja silver dreamista :)
 Unisukat silver softista.
 Rai sukat silver dreamista :)
 Polvekeraitaa Puro batikista ystävälle :)
Rai sukat Tivolista avopille :)
 Puro batikista valepalmikko kerrosrivinnousut itselle :)
 Vielä ne asunnottomien yön sukkakeräykseen menevät akryylisukat :)
 Twist or nottia Viking villestä sekä tivolista ihan itselle :)
 Silver dreamista ja 7veikasta kerrosrivinnousua avopille :)
 Hunajakennon opettelua silver dreamista :)
 Twist or nottia silver dreamista sekä 7veljeksestä.
 Puro batikista äidille unisukat :)
 Muurahaisenpolkua silver softista :)
 Kaaripitsiä Tivolista ihan itelle :)
Polvekeraitaa puro batikista cubikseilla, mitkä ei muuten sopinut mulle yhtään. Oli liian lyhyet puikot (15cm) ja niiden muoto oli aivan kamala mun käsille.

2 kommenttia: