torstai 3. joulukuuta 2015

Lankojen laadusta

Olen aika aktiivisesti seurannut useampaa eri käsityö-ryhmää sosiaalisessa mediassa nyt parin vuoden ajan. Välillä aktiivisemmin, välillä vähemmän aktiivisesti. Ja nyt on tuntunut olevan joku "vihataan novitaa"-kampanja käynnissä. Ihmiset valittavat milloin solmuista, milloin nyppyyntymisestä, milloin siitä, että sukat eivät kestä käytössä. Tai eivät kestä sellaista pesua, kuin he haluavat käyttää. 

Toki nämä julkaisut saa hypättyä yli mutta olen ihan mielenkiinnosta halunnut näitä lukea. Yleisesti kiinnostaa toisten kokemukset eri langoista mutta tässä novita-kiukuttelussa on jo tullut hieman koomisia piirteitä. Ihmiset neulovat esim väärän kokoisilla puikoilla omaan käsialaansa nähden, jolloin neuletiheys ei täsmää ja sukat menevät rikki nopeammin tai löystyvät jalassa. Itse olen yhdet tälläiset sukat saanut ja harmittelin kovasti, kun kauniit sukat venyivät koosta 40 kokoon 43 ja varren ympärysmitta leveni myös. Eivät siis pysyneet hyvälläkään tahdolla enää päällä. Iso työ menee hukkaan, kun ihmiset eivät halua tehdä mallitilkkuja. Jotkut jopa perustelevat, että haluavat neuloa ennemmin esim. 4mm puikoilla vaikka heille sopisi paremmin jopa 3mm puikot, jotta tulee valmista nopeammin.
Ja sitten haukutaan lanka ja langan valmistaja, kun tuote ei toimikkaan käytössä.

Ja sitten nämä "pesin sukat koneessa ja sukat huopuivat"-tekijät. Yleensä lisäkysymyksiä kysyttäessä, kertovat tehneensä juuri päin vastoin kuin mitä langan vyöte ohjeistaa. Ja sitten ihmetellään, kun tuote menee pilalle ja jälleen haukutaan lanka ja valmistaja. "Mutta kun silloin joskus saattoi pestä villasukat miten halusi." Niin no, silloin joskus eivät pesukoneetkaan olleet niin kehittyneet kuin nykypäivänä, joten tietenkin pesuohjelmatkin toimivat eri tavalla. Ne pesuohjeet on kuitenkin syystä laitettu tuotteeseen mukaan. Ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, että jos ei noudateta käyttöohjeita ja tuote menee pilalle on se käyttäjän vika, ei valmistajan.

Ja ne solmut. Toki itseäkin joskus nyppii, jos on paljon solmuja. Mutta ihmiset, jotka lähettävät ryhmiin kuvan lankakerästä, jossa näkyy yksi solmu ja jonka vyötteessäkin vielä lukee "tuotannollisista syistä voi sisältää solmuja" ja taas lähtee raivo ihmisillä liikkeelle, että huono lanka ja huono valmistaja, kun siellä on yksi solmu. Oikeesti, novita on niitä harvoja lankavalmistajia, jotka suoraan myöntävät, että solmuja voi olla. Solmuihin olen törmännyt muiden valmistajien langoissa itseasiassa enemmän, kuin novitan. Ja aika monta kerää olen tässä vuosien aikana neulonut niin novitaa, kuin muitakin valmistajia.

Ja se nyppyyntyminen. Laitan tähän vertaukseksi kaksi päivää jalassa olleista sukista kuvan, jotta voitte nähdä omin silmin näiden kalliimpien lankojen "paremmuuden" mitä netistä saa lukea. Moni kehuu esimerkiksi regiaa sellaisena mikä ei nyppyynny. Itseäni nyppyyntyminen ei haittaa mutta satuinpa kerrankin kiinnittämään huomiota sukkien ulkomuotoon tätä kirjoitusta miettiessäni. Sukat ovat tosiaan olleet kaksi päivää jalassa ja vain sisäkäytössä. Ja lisäksi näiden sukkien langassakin oli vieläpä solmuja ;)
Kyseessä on siis Regian fresh uni & color, joka on 8-säikeinen sukkalanka. Ihanan lämpimät ovat jalassa mutta siinä missä novitasta, jotkut ovat sanoneet, että kutittaa kauheasti niin itselläni nämä kyllä kutittavat ja paljon.
Loppuun pakko lisätä esimerkkikuva novitan 7veljestä langasta tehdyistä sukista, jotka olen tehnyt viime vuoden marraskuussa. Täältä näette millaiset ne olivat uutena: klik Itse kiinnitin huomiota, että varsi on enemmän nyppyyntynyt kuin jalkaterä ja kool aidaamani värit ovat osittain haalistuneet. Jalkaterää verrattessa regiasta tehtyihin sukkiin yllä, on mielestäni 7veikan jalkaterä siistimmän näköinen. Mitä mieltä te lukijat olette? 


Toki ymmärrän, että harmittaa jos on oikeasti nähnyt vaivaa neuleeseen ja se tuntuu olevan heti susi. Mutta täytyy muistaa, että ei se ruoho ole vihreämpää sielä aidan toisellakaan puolella. Maanantai-keriä sattuu kaikilla valmistajilla ja novita sentään aidosti on pahoillaan jos mokia on sattunut ja pyrkivät korjaamaan asian niin, että asiakkaallekkin jää hyvä mieli. Toisin kuin mitä olen lukenut muiden lankavalmistajien usein tehneen. 

Kukin neulokoon mistä langasta haluaa. Mutta tuon novitan haukkumis-kampanjan voisi jo vihdoin lopettaa. Itse tosiaan sain ihan vihasähköpostiakin aiheesta jossain välissä, että miten näin isossa kaupungissa asuva voi neuloa novitan langoilla, kun muutakin olisi tarjolla. Onhan niillä pikkukylienkin ihmisillä muutakin tarjolla, nettikaupat toimii koko suomessa. Mutta oikeesti, jospa vaan oltaisiin iloisia siitä, että käsityöperinteet eivät ole kuolleet ja neulomisestakin innostuu aina vain nuoremmat ja nuoremmat. Jospa koitettaisiin enemmän kannustaa ja tukea toisiamme jatkuvan langan haukkumisen sijaan. Ja tätä todella tarkoitan. Olen lukenut kommentteja, kun aloittelija on tehnyt elämänsä ensimmäiset lapaset ja hänet haukutaan pystyyn, koska teki ne novitan langasta. Oikeesti. Eli jospa saisimme enemmän iloa ja vähemmän vihaa maailmaan niin jospa positiivisuus tarttuisi pikku hiljaa muihinkin? 


9 kommenttia:

 1. Aamen, sister! :) T. jo pidemmän aikaa siun kauniita luomuksia seuraillut

  Miun käsityöblogi muuten löytyy osoitteesta handmadebymeri.blogspot.fi JOS haluaa joku käydä kurkkimassa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka :) mukavaa, että olet tykännyt mun neuleista ja oot samoilla linjoillakin kanssani :)

   Ja kiitos, kun linkkasit blogisi :) kävinkin heti tutustumassa ja kommentoimassa ja linkkaamassa itseni lukijaksikin asti, jotta näen jatkossakin kauniit työsi :) <3

   Poista
  2. Jummi, kiitos kovasti! :D Huisisti piristit miun päivää! <3

   Poista
 2. Eniten tässä ärsyttää se, että ihmiset, jotka haukkuvat Novitaa, ostavat aina vaan uudelleen ja uudelleen Novitan lankoja. Ja sitten haukutaan lisää, vaikka vika on oikeasti itsessä.

  Mä ostelen ihan sekaisin Novitaa ja näitä "parempia" lankoja. Novitoita tulee ostettua usein ihan vaan ruokakaupassa käydessä, varsinkin, jos ne on tarjouksessa. Jos taas tarvitsen jotain tietyn väristä lankaa, suuntaan Lankamaailmaan Ville ja Janne -lankojen hyllylle, sillä näissä on laajempi värivalikoima, kuin seiskaveikassa. Tämäkin on ihan ymmärrettävää. Miksi ruokakaupasta edes pitäisi löytyä jokaista mahdollista väriä ja sävyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis kerranhan yhdessä nimeltä mainitsemattomassa ryhmässä eräs nainen haukkui novitan pystyyn juuri yllämainituista syistä. Vinkattuani, että maailmaan onneksi mahtuu langanvalmistajia että oletko tutustunut tälläisiin ja tälläisiin lankoihin. Että kun neulomisen pitäisi tuottaa kuitenkin ennemmin hyvää mieltä, kuin jatkuvaa mielipahaa niin lankamerkkiä voisi kannattaa vaihtaa.
   Vastaus mykisti. Vastasi, että ostaa jatkossakin vain novitaa, jotta voi jatkossakin valittaa siitä. Ja huom, nainen oli tosissaan!
   Ihmiset ovat erikoisia.

   Ja ite toimin täysin samoin ku sä plus tilaan paljon nettikaupasta myös. Maailma on kuitenkin pullollaan lankoja ja valmistajia ja ne kaikki sopivat jollekulle tiettyyn tarkoitukseen.
   Plus muuten solmuista pakko sanoa, että töissä kuulin just et maija-langassa ollu (liikaa) solmuja (ei mainintaa vyötteessä toisin ku novitalla rehellisesti myönnetään!) Ja ittel oli just villessä aika paljon solmuja mutta sen vyötteessä on nykyään sama maininta kuin novitalla. Pisteet rehellisyydestä villen valmistajalle :)

   Poista
  2. Mä en näe tuon naisen käytöksessä nyt yhtään mitään logiikkaa. Ostaa jotakin, jotta voi valittaa siitä? Ööööh, mitäs hemmettiä...

   On tosiaan hyvä juttu, jos ja kun langan valmistaja uskaltaa mainita siitä, että langassa on solmuja. Ärsyttäähän se, jos kesken kalliin raitalangan tulee vastaan solmu. Etenkin, jos sen takia lankaa menee paljon hukkaan, tai sitten langan suunta vaihtuu solmun kohdalta. Kuitenkin olisi ihan hullua olettaa, että lankaa pystyttäisiin valmistamaan kokonaan ilman solmuja.

   Poista
  3. No kyseessä olevassa ryhmässä tuntuu, et kovinkaa monel ei oo mitään logiikkaa toiminnassa. Valittettavasti. Mut joo toi nainen oli kyl ihan omaa luokkaansa jo :D

   Ja joo toi on totta, toki ne solmut tietyis tilanteis harmittaa mut kun niissä muissaki langois just on niitä. Ja just toi, et on aika hullua olettaa et sais tehtyy pitkii määrii lankaa solmimatta sitä koskaa.

   Ja onneks ne solmut ei kuitenkaa oo maailmanloppu.

   Poista
 3. Jummijammi! Ihan samaa mieltä kaikesta. Erittäin hyvä avautuminen :) Jatkakaamme edelleen iloista neulomista kaikenlaisista langoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen koko ajan odottanut, että joku alkaa avautumaan miten väärin tämä teksti oli mutta ihanaa huomata miten moni ajatteleekaan samoin :)
   samaa mieltä, jatketaan iloista neulomista juuri siitä langasta mikä milloinkin tuntuu hyvältä :)

   Poista