maanantai 18. joulukuuta 2017

Ambulanssineuleita

Synnytyssairaaloita suljetaan säästösyistä ja samaan aikaan ollaan huolissaan syntyvyyden laskusta. No tämä sairaaloiden sulkeminen saa aikaan sen, että työttömyyden lisääntyessä lisääntyvät myös ambulansseissa tapahtuvat synnytykset. Välimatkojen kasvaessa kohtuuttomiksi, korostuu ambulanssihenkilökunnan ammattitaito sekä tarpeellisuus.
Aikaisemmin kuulin vuonna 2016 facebookin neulomuksia sydämestä-ryhmästä, että he keräsivät näitä ambulanssipipoja. Nyt 2017 alkusyksystä luin facebookista, että pipoja on alettu kerätä kautta suomen. Lankoja itsellä riittää mutta postimaksut ovat mahdottomia tällä hetkellä itselleni lähettää neuleita mihinkään. Siksi innostuin, kun kävi ilmi, että voin itse toimittaa pipot tyksiin ensihoitopäällikölle. Yhden satsin veinkin jo, kun eräs ihana keskospipoja neulonut halusi osan toimitettavaksi ambulanssipipoiksi. Silloin soittelin ensihoitopäällikön perään mutta hän oli silloin muualla ja jätin pipot ohjeiden mukaan infoon ja infon mies kertoi niiden menevän sisäisellä postilla ensihoitopäällikölle. Pettymys oli suuri, kun kuulin pipojen hetkellisesti kadonneen ja säikähdin jo, ettei niitä löydy lainkaan. Ensihoitopäällikkö ehti omien oikeiden töidensä lomassa käydä ympäri tyksiä etsimässä pipoja ja pipot onneksi löytyivät. Tuli jo olo, että sisäinen posti toimi yhtä luotettavasti kuin suomen oma posti.
No mutta kuitenkin, tässä esittelen neljä pipoa ja kahdet sukat, jotka tein ambulansseissa jaettavaksi. Kahdet sukat ja kahdet pipot ovat tarkoituksella samaa settiä ja ne laitoinkin neulalla ja langalla kiinni toisiinsa. 
Ambulanssipipo+sukat
Lanka: Regia stripemania
Ohje: pipo: klik paitsi alussa on 86silmukkaa ja 1o 1n-joustinta 4cm. 
Sukkien ohje: junasukkien varsi, alussa 40silmukkaa. 12kerrosta 2o 2n-joustinta ja 4krs nurin, oikein nurin ja kuvan mukaisesti näitä toistettiin niin kauan, kunnes varsi on valmis. Kantapäässä 12kerrosta sileää, 2reunasilmukkaa aina oikein. Kantapään kavennusten jako 6-8-6. 
Puikot: Molemmissa 3mm sukkapuikotAmbulanssipipo+sukat
Lanka: Regia stripemania
Ohje: Pipossa 86silmukkaa, 1o 1n- joustinta 4cm. Sileää 7cm ja kavennukset samoin kuin tuossa ylemmän pipon ohjeessa on. 
Sukissa 40silmukkaa, 1o 1n-joustinta 8cm. 1kerros sileää ennen kantapäätä ja kavensin siinä joka puikolta 1silmukan. Kantapää sileää 12kerrosta, 2reunasilmukkaa aina oikein. 6-8-6. Jalkaterässä silmukoita 36 ja jalkaterän pituus 8cm, jonka jälkeen leveä nauhakavennus joka kerroksella.
Puikot: Molemmissa 3mm sukkapuikot.Ambulanssipipo
Lanka: Nalle taika
Ohje: 75silmukkaa, 9cm 5llä jaollista valepalmikkoa: 1-3krs: 2n, 3o. 4krs: 2n, nosta silmukka neulomatta puikolle, 2 oikein ja vedä nostettu silmukka kahden oikean silmukan yli. 5krs: 2n, 1o, lk, 1o. Toista näitä kerrosten loppuun. Kavennukset oikeaa ja silmukkajako puikoilla: 19-19-19-18. Kavenna ensimmäisellä kierroksella 1,2 ja 3 puikoilla alussa: 1o ja sen jälkeen 2 o yhteen takareunoistaan. 2kerroksella jatka nämä kavennukset joka puikolla.
Puikot: 3mm sukkapuikot 15cm.Ambulanssipipo
Lanka: Nalle taika
Ohje: 72silmukkaa. 2o 2n-joustinta 3cm. Sitten sileää neuletta 12cm ja sitten kavennukset. (HUOM! Tällä kavennustekniikalla tuli itselläni kummallisia reikiä neuleeseen, joten en suosittele itse tätä kavennusta ellet jaksa ommella reikiä piiloon viimeistelyvaiheessa!) Kavennukset: 1oikein, 2o yhteen jokaisen puikon alussa, kunnes jäljellä on 8silmukkaa. 

Valepalmikkopipossa on enemmän silmukoita ja silti se näyttää pienemmältä. On muutenkin hiukan hassun näköinen, kun ei ole lapsen päässä.

2 kommenttia: