maanantai 14. elokuuta 2017

50- luvun pitsisukat

Tämä 50-luvun pitsisukiksi nimetty malli on pyörinyt jo jonkun aikaa facebookin eri käsityö-ryhmissä, enkä ihmettele. Malli on helppo ja sopii kuvien perusteella monenlaiseen sukkaan. Jostain ihmeestä sain päähäni kokeilla sitä pätkävärjättyyn lankaan ja voin muuten sanoa, että kerrankin mielestäni lanka ja malli ei kohdannut millään tavoin. Halusin kuitenkin juuri tätä mallia kokeilla ja juuri tämä novitan nalle taika-kerä puhutteli minua, joten päädyin kuitenkin yhdistämään nämä kaksi asiaa. Toisaalta lopputuloksesta tuli ihan hauska mutta eipä kyllä malli pääse millään tavoin oikeuksiinsa. Langassa on hurjan kaunis väritys ja tämä lanka on pitkään jo houkutellut ja nyt se pääsikin sitten puikoille. Nämä olivat jälleen yksi sukkapari, jotka lähtivät tyksin syöpäosastolle lämmittämään potilaiden jalkoja.

Syy muuten miksi näiden nimi on 50-luvun pitsisukat on se, että joku löysi jonkun 50-luvulta olleen käsityölehden missä oli kauniiden pitsisukkien ohje. Tämä ohje lähti jakoon, minkä jälkeen huomattiin, että mm lankavalta oli lähes sama ohje julkaistu myös. Näiden omien sukkieni mallineuleen ohje on itseasiassa otettu lankavan sivulta mutta 50-luvun pitsisukat nimellä nämä silti itsellänikin kulkevat.

Lanka oli miellyttävää neuloa, ainakaan tämä kerä ei pölissyt ja oli normaalia laadultaan. Oli siis helppoa saada siistiä ja nättiä neulosta aikaiseksi, toisin kuin joistain keristä nykyään.

50-luvun pitsisukat
Lanka: Nalle taika
Puikot: 3mm
Ohje: Luo 60s. 1o1n-joustinta 10krsta. Varressa 13kertaa pitsineulos ja sen jälkeen 1o1n-joustinta 6krsta. Kantapäässä 2silmukkaa reunassa ainaoikein (myös se ensimmäinen neulotaan aina!). Kantapään kavennukset 10-10-10 ja poimi reunasta 18s ja kiilakavennukset joka toinen kerros. Jalkaterässä sama silmukkamäärä kuin varressa. 
Ohje pitsineulokseen löytyy täältä klik4 kommenttia:

  1. Kivat sukat! Ei tuo langan kirjavuus ja malli nyt hullummalta näytä yhdessä, kun pitsiä on vain varressa, mutta onhan se niin (ainaki min mielestä ;)) että pitsit ja palmikot sopii parhaiten yksiväristen lankojen kaveriksi. (: Minusta on hassua, että esim. Novitaknitsissä on tosi paljon sukkamalleja, joiden kaunis pintaneulos on hukutettu mallisukissa johonkin kirjavaan tai raidoittuvaan lankaan. Mutta toki makunsa kullakin! On niissäkin joitain ihan onnistuneen näköisiä yhdistelmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Oon itseasias ihmetelly tota samaa novitassa, et miksi hirmu usein kauniit pitsisukat tehdää kirjaviin lankoihin. Useimmiten ne mallit tosiaa vaa hukkuu noihi kirjaviin :/ Tässä yksi esimerkki sellaisesta :'D

      Poista